"Suntem preocupati de posibila slabire a rolului ANI, care are nevoie de o baza legislativa care sa ii garanteze deplina independenta si posibilitatea de a desfasura anchete", a spus presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dupa pranzul de lucru de la Bruxelles, cu presedintele Basescu. Seful statului roman a dat asigurari ca Romania isi va respecta angajamentele si va avea o agentie de integritate functionala.

Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a participat pe 22 aprilie, la Bruxelles, la un dejun de lucru cu presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

"Romania trebuie sa isi consolideze eforturile pentru a inregistra progrese in domeniul combaterii coruptiei si a reformei sistemului juridic. (...) Suntem preocupati de posibila slabire a rolului ANI care are nevoie de o baza legislativa care sa ii garanteze deplina independenta si posibilitatea de a desfasura anchete", este mesajul transmis de presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, in urma deciziei recente a Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea a doua capitole din legea de functionare a ANI.

Barroso a subliniat faptul ca "o agentie pentru integritate intr-o tara unde exista sau au fost identificate probleme grave de coruptie de catre autoritatile democratice este o prioritate".

"Speram ca Romania sa isi onoreze angajamentele asumate. Romania a facut o promisiune sa infiinteze aceasta agentie importanta, dar ea nu este importanta pentru Comisie, ci pentru modernizarea Romaniei si a societatii romanesti", a completat Barroso.

"Suntem aici sa ajutam si sa sustinem eforturile Romaniei, nu sa le inlocuim. Nu e o problema pentru Comisia Europeana, ci o problema in ceea ce priveste garantiile date de Romania Uniunii Europene, Comisiei, institutiilor europene si statelor membre. Speram ca Romania sa isi indeplineasca angajamentele. Dupa conversatia de azi pe care am avut-o cu domnul presedinte Basescu, consider ca asa se va intampla in viitor", a conchis presedintele CE.

La randul sau, seful statului roman a tinut sa il asigure pe oficialul european ca "Romania isi va respecta angajamentele de a avea o agentie de integritate functionala, care sa isi atinga obiectivul de a controla averile demnitarilor si provenienta resurselor acestora", dupa ce  "ANI a  fost pur si simplu desfiintata printr-o hotarare a Curtii Constitutionale".

Traian Basescu a spus in final ca Guvernul va emite o Ordonanta de Urgenta privind ANI, dupa ce va vedea motivatia Curtii Constitutionale.

CC: Guvernul nu poate emite OUG pentru modificarea Legii ANI

Declaratiile presedintelui Basescu sunt insa contrazise chiar de catre motivarea CC, publicata pe 22 aprilie. In document, magistratii Curtii Constitutionale atrag atentia ca procesul de adoptare a acestui act normativ a fost „incoerent si instabil” si avertizeaza Guvernul sa nu incerce, in termen de 45 de zile, sa repare greselile printr-o noua ordonanta de urgenta, care ar fi neconstitutionala.

In schimb, judecatorii recomanda ca, in termen de 45 de zile, guvernul sa vina cu un nou proiect de act normativ care sa rezolve toate incalcarile legii fundamentale constatate in actualul act normativ.

Dar care sunt acestea? Din motivarea Curtii reiese ca legea ANI incalca in primul rand principiul constitutional fundamental ca „orice avere se prezuma licita”.

De asemenea, judecatorii afirma ca, prin posibilitatea inspectorilor de integritate de cere instantei confiscarea unei parti a averii sau a unui bun determinat, "pronuntandu-se asupra vinovatiei unei persoane", este incalcat si principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mai departe,  Curtea Constitutionala apreciaza ca obligatia de a se publica declaratiile de avere, precum si cea de a trimite aceste documente la ANI ar incalca dreptul fundamental la viata privata.

Restantele din Mecanismul de Cooperare si Verificare

Presedintele Basescu a aratat ca discutia s-a purtat si pe tema restantelor pe care Romania le are in indeplinirea obligatiilor asumate prin MCV. "Sustinem fara rezerve corectitudinea obiectivelor stabilite impreuna cu CE in ceea ce priveste procesul de modernizare a justitiei si de eficientizare a luptei anticoruptie", a spus Basescu.

"Romania are nevoie in continuare de progrese semnificative in reforma judiciara si in lupta impotriva coruptiei. Urmatorii pasi sunt adoptarea codurilor de procedura civila si procedura penala si implementarea legislatieie aferente," a declarat Barroso.

Romania sustine UE 2020

"In discutia noastra am subliniat sustinerea tuturor celor cinci obiective propuse de Comisia Europeana in strategia UE 2020. Aceasta cu atat mai mult cu cat, unul dintre obiectivele care nu au fost planificate la ultimul Cosiliu este legat de educatie. Romania se afla in plin proces de modernizare a sistemului de educatie prin promovarea unei noi legi care, coincidenta, aduce foarte aproape obiectivele propuse de Comisia Europeana de obiectivele noii Legi a Educatiei din Romania.

De asemenea, am subliniat suportul nostru pe obiectivele Uniunii Europene legate de schimbari climatice 20-20-20, care nu mai trebuie explicat. Am mentionat insa, ca Romania nu considera necesara asumarea de catre Uniune Europeana a unui obiectiv de reducere cu 30 la suta a emisiilor de carbon, atat timp cat acest lucru nu se intampla si la nivelul celorlalti parteneri locali ai Uniunii," a spus Basescu.

Romania, in Schengen in mai putin de un an?

"Am facut o scurta trecere in revista a situatiei in ceea ce priveste pregatirea Romaniei pentru a intra in spatiul Schengen si am exprimat convingerea ca, la termenul stabilit - martie 2011, Romania va fi apta sa intre in spatiul Schengen."

Presedintele Romaniei a spus ca a abordat in discutia cu seful Comisiei un subiect foarte concret legat de Moldova: "Am propus Comisiei sa ia in analiza posibilitatea de a sustine alaturi de Romania trei proiecte de interconectare a infrastructurilor Romaniei cu cele ale Republicii Moldova, interconectare energie electrica - linia de 400 kW, interconectare a sistemului de transport gaze si calea ferata Ungheni– Chisinau. "

Sugestiile lui Barroso pentru reducerea deficitului bugetar in Romania

"Am discutat cu domnul presedinte problemele legate de controlul fiscal si faptul ca Romania trebuie sa isi modernizeze administratia publica pentru realizarea unor reforme structurale si pentru imbunatatirea eficientei administrarii fondurilor europene", a spus Jose Manuel Barroso. Presedintele Basescu a anuntat posibilitatea de a evita ca Romania sa piarda 600 de milioane de euro din fonduri preaderare si a remarcat ca presedintele Comisiei a observat ca deficitul bugetar se poate reduce prin reducerea cheltuielilor sistemului public.

Surse: HotNews.ro, Presedintia Romaniei, RFI, TVR